dimarts, 22 de desembre del 2009

Les 4 Metàfores dels ordinadors a l'educació

Des de l'assignatura de Gestió i Tic hem observat les 4 metàfores proposades per Charles Crook i es tracte de 4 diferents maneres d'utilitzar l'ordinador a l'aula.

A continuació explicaré les diferents maneres d'utilització:


Metàfora tutorial: ordinador com a tutor.

La metàfora tutorial són aquells programes que fan de guia, que imiten al tutor, són tipus de programes en els quals l'ordinador és el que pregunta i l'alumne respon, llavors l'ordinador diu si ho ha realitzat bé o és incorrecte per tal de que l'alumne pugui adonar-se d'allò que fa malament i arreglar-ho.
Un exemple d'un programa de l'ordinador com a tutor pot ser el Jclic explicat anteriorment a l'entrada del bloc.

Metàfora de la construcció: ordinador com a alumne.

En la metàfora de la construcció l'alumne controla l'ordinador i ha de buscar diferents estratègies per resoldre el problema. Mitjançant la "tortuga" permet resoldre problemes "d'assaig i error".


Metàfora del laboratori: ordinador com a simulador.

En la metàfora del laboratori, l'ordinador fa de simulador i l'alumne aprèn observant i experimentant. Un exemple d'un programa com a laboratori seria el programa Crayon Physics, on el nen ha de pensar com fer arribar una pilota fins a una estrella fent servir rampes, dibuixant objectes i on cada vegada més és fa més complicat passar de nivell.

Metàfora de la caixa d'eines: ordinador com a eina

En la metàfora de la caixa d'eines s'entén l'ordinador com a eina de treball, així doncs serveix per pintar, escriure i ho fa amb programes com paint o el word que tots coneixem que ens permeten pintar sense un pinzell o escriure sense la necessitat d'un bolígraf.

Amb les diferents pràctiques es pot observar les diferents maneres d'ensenyament per part de l'ordinador i de quina manera intervé l'alumne en aquest.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada