dimecres, 4 de novembre del 2009

El llenguatge i les llengües

Des de l'assignatura de COED ens han proposat la lectura del capítol "El lenguage y las lenguas" del llibre de Tuson Lingüística (1984).

Tuson exposa que els éssers humans ens comuniquem per una o altra llengua

Diu que és alguna cosa més que un mitjà de comunicació.
Totes les senyals estan destinades a la transmissió d’informació. Les senyals adquireixen el seu ple sentit quan són utilitzades: quan serveixen d’enllaç entre emissor i receptor. Es obi que el llenguatge humà està constituït per senyals i combinacions de senyals peculiarment organitzades, sense això es impensable l’existència del llenguatge.


Elements per una definició de llenguatge


Deixant de banda les deficiències mentals que hom pot tenir, tot ser humà es comunica per mitjà d’una o altra llengua. La humanitat té com a facultat (innata o no) el llenguatge, un mitjà d’expressió i de comunicació que li és propi i que es diferent del que posseeixen els primats més desenvolupats.


El llenguatge i la organització de l’entorn


Amb una llengua organitzem el nostre entorn, el món en el que vivim, i sotmetem les nostres percepcions a diversos graus d’abstracció.
La limitada varietat de les percepcions es veu reduïda a un nombre limitat de tipus d’objectes i de tipus de fenòmens.

El llenguatge i el pensament

El llenguatge és un element bàsic en la constitució del pensament i molt particularment, permet el discurs abstracte a diferents nivells.

El llenguatge i la memòria

El llenguatge és el suport bàsic de la memòria. La memòria col3lectiva d’un poble es conserva en mites, llegendes, històries i tradicions en el que el seu vehicle és la llengua (oral i escrita) d’una comunitat.

El llenguatge i l’autoexpressió

El llenguatge fa possible l’autoexpressió com a existència del discurs intern. El cert és que la nostra llengua és la companya necessària e inseparable del fluir discursiu: no desenvolupem els nostres pensaments al marge de la llengua.

Definició general de llenguatge

- És un mitjà o instrument de comunicació i és el més extens de tots els que posseïm.
- És el factor bàsic que ens constitueix com éssers humans perquè fa possible el discurs abstracte i la parla desplaçada.
- És un mitjà amb el que ordenem tant les experiències que tenim de l’entorn com les que s’originen en nosaltres mateixos.
- El llenguatge juga el principal paper en la constitució del pensament i és suport de la memòria.
- El llenguatge ens permet l’expressió lliure e interior i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada