dilluns, 30 de novembre del 2009

Habilitats lingüístiques: Ser bons comunicadors


Llegir, parlar, escoltar i escriure.

Aquestes són les quatre habilitats que un usuari ha de dominar per poder comunicar-se amb eficàcia en totes les situacions possibles.

Llegir: Llegir és el procés a partir del qual es comprèn un text escrit. Llegir=Comprendre

- És un procés actiu perquè qui llegeix ha de construir el significat del text ( el significat que un escrit té per qui el llegeix -el lector- no és exactament igual que el significat de l'autor va voler donar-li sinó que és una construcció pròpia.

- Llegir és aconseguir un objectiu, llegim per una finalitat (plaer, estudiar,...).

- És un procés d’interacció entre qui llegeix i el text. Qui llegeix ha de fer-se seu el text i ha d’adaptar-se al text transformant els seus coneixements previs en funció del que li aporta el text.
- Llegir és implicar-se en un procés de predicció i inferència (habilitat de comprendre alguna part del text gràcies al significat de la resta del text- pel context) continu: qui llegeix formula una hipòtesi sobre el text que llegirà i també del que passarà.

Escriure: Escriure és el procés mitjançant el qual es produeix un text significatiu.


Parlar: Parlar és el procés pel qual s’expressa el pensament mitjançant el llenguatge de forma coherent, clara i de forma correcta a la situació comunicativa.


Escoltar: Escoltar és comprendre un missatge a partir d’engegar un procés cognitiu d’interpretació d’un missatge pronunciat oralment.


Escoltar implica:

-Ser actiu i participatiu

-Un respecte a l'emissor i les seves idees


- Ser objectiu per intentar entendre que ens diu l'altre.


A més a més un bon oient sap descobrir els objectius o propòsits de l'orador.


- Sap descobrir les idees principals del missatge.

- Sap reaccionar al missatge i parlar quan acaba l'orador.

OPINIÓ PERSONAL


Crec que totes aquestes habilitats són importants, cadascuna d'aquestes habilitats es relacionen entre elles, per exemple per comprendre una cosa has de saber llegir i escriure el que tu penses sobre allò. Jo crec que totes aquestes habilitats juntes són importants i no es pot prescindir de cap d'elles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada